søndag 15. juli 2012

Hagen på Mattisheimen ...

Hagen former seg langsomt.
Det er langt igjen før den er som jeg vil,
og jeg ser stadig nye løsninger som skal gjøres en gang i fremtida.
Men det tar tid - kommer sikkert til å ta år før jeg er helt fornøyd :)

På nedsida av huset står sinkbaljen med georginer og rosa lobelia.

I kassene under vinduene blomstrer stemora.
I fjellet på andre siden av fjorden, skimtes midnattsola.
Dessverre rekker den ikke rundt fjellet og hit til oss på Mattisheimen.
Disse første to bildene tok jeg ei natt for et par uker siden.

Bakken her er full av stor stein og heller som stikker opp.
Er nesten håpløst å klippe gresset uten at knivene på klipperen skjærer i stein.
På øversiden av huset har jeg gravd opp torva og laget flere bed rundt en sitteplass.


Jeg har kjøpt litt planter, hentet noe hjemme i Håkvik,
mens en god del er hentet her fra skogen.
Blant annet denne som jeg ikke aner navnet på.
Den vokser vilt her oppe - men jeg har aldri sett den andre steder.
Den blir rundt 150 - 160 cm høy og blomstrer midt på sommeren.

Nærmest står brudespirea som jeg kjøpte på plantasjen.

Klosterpeon (som fortsatt ikke har blomstret), hvite dupper og bregner i bakkant.

Ei lita trapp og hellegang.
Har lagt duk under og grus mellom hellene.
Grusen har jeg selv knust med hammer, da det er lite av den slags her oppe i skogen :)

Små nordlandsspirea som jeg hentet avleggere fra hjemme. 
De kommer nok ikke i blomst i år - men kanskje de blir store og blomstrer til neste år.
Rosebusk i bakkant - og rabarbra nedefor knausen (skulle strengt tatt ha vært plukket inn ...)

Fin utsikt innover mot Lengenes og Elvegård.

Valmuer som jeg har hentet hos mamma.

Og blå forglemmegei, som vokser i søkk og kav her oppe.

Dette er en slags sukkulent jeg har hentet fra fjellveggen like nedenfor huset.
Jeg har vært borti navnet, men husker det ikke i farta. (mener det var noe dronning-ett eller annet ...)
Det vokser ut en rødlig stilk midt i planten, som det igjen kommer masse små, hvite blomster på.

Og noen villjordbær-planter
Så kan jeg sitte her og kose meg med te og spise jordbær ;)

Solblomster.

Ved siden av sitteplassen renner en liten bekk.
Her er det bygd opp steinvegger og har tidligere vært lokk over.
Dette "rommet" har alltid vann i bunnen, og da det for mange herrens år siden ble drevet gårdsbruk her,
brukte de denne plassen til å holde melka kjølig.


Dette var en bitteliten "krok" av hagen her på Mattisheimen.
Har mange flere hagebilder, men tror jeg får spare de til et senere innlegg.

Ha en fin søndagskveld!


post signature

20 kommentarer:

 1. Heisann!
  Det er så trivelig å lese om det dere gjør på Mattisheimen!! :)

  SvarSlett
 2. Så flott det er blitt :D Å så vannvittig mye jobb! skjønner ikke hvor du henter tid og energi til det. Håper jeg en dag får mulighet å komme opp å se denne fantastiske plassen din. Ha en flott søndagskveld du å :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Rekreasjon, Christel ;) Men skulle gjerne ha hatt noen flere timer i døgnet til sånt arbeid og.
   Ja, du må prøve å få tatt deg en tur en gang. Veien er ikke så lang :)

   Renate

   Slett
 3. Så flott det er der oppe hos dåkker ! Å du er en mester å få det til å bli koselig rundt dæ <3
  De blå plantene som du hadde henta i nærheten , det er DUEHUS .
  Det var en vanlig hageplante før i tia .
  De er hardfør og er flott om du planter de som en hekk eller levegg .
  Min mor hadde en stor hekk av denne planten og den står der den dag i dag !
  Den er veldig nøysom , men kan sikkert bli rikere i omfang om den blir gjødslet . Flott er den også å ta inn , men står ikke så lenge . Nydelig det du har fått til <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Aha! Tusen takk skal du ha! Duehus har jeg aldri hørt om. Den ser jo unektelig mer ut som en hageplante enn en skogsplante, ja. Mulig de har hatt den her oppe som hageplante, så har den spredt seg til skogen omkring :) Har tenkt på å flytte flere av de ned i hagen - må bare finne ut hvor.

   Renate

   Slett
 4. Åååå...så flott du har fådd dæ oppe på Mattisheimen Renate !!! Mykkje arbæi` mæn værd dæ...du e litt som meg...eg hadde og tadd hammar`n førr å knuse stein tell grus...hihi...og mange spæinnanes plainta har du og fådd opp...og førr æi utsekt...håpe du får mange fine daga dær oppe førr vijnter`n sætte ijnn!!:o)))
  Mange varme klæmma fra dæ likkje rø`e huse` i skogen som førr øyeblekke e ganske ongetomt...de "mijnste" e søraførr hos æildstedattra mi i Enebakk og kjæm ikkje hæim førr næste søndag...mæn har æildstekarn hæime på ferie og dæ e utruli` koseli`...Vintagepia

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Ruth! Ja, man e ikke rådlaus, vet du ;) Vil man ha grus, så får man lage grus.
   Vi har det og ganske ungetomt for tida. Har for det meste feriert aleina her oppe så langt i år.

   Klem!

   Slett
 5. Du verden, så flott! Det er ikke helt enkelt å lage blomsterbed når det er så mye berg og stein - du har jobba godt her, ja. Har en steinete hyttetomt sjøl, og jeg har gitt opp for lengst...
  Men med DEN utstikta tipper jeg man "lager" seg arbeid bare for å få være ute!
  Ha en fin uke :)

  SvarSlett
 6. Så fint blomsterbedet blei .
  Duehus har æ aldri heller hørt om , syns de ligner på ridderspore.
  Men bra vi vet nu ka den planten heter :)

  Nu skal æ ta med mæ begge jentene dine og kjøre til Harstad på lunsj trav, håper Sunnybell gjør det bra :)

  Mamma :O)

  SvarSlett
 7. Så fint det er der. Misunner deg utsikten! Det er alltid noe å gjøre på slike hus og eiendommer. Jeg har akkurat begynt og pusse opp mitt sommerhus og det kommer til å ta lang, lang tid før jeg ferdig. Ha en fin uke.

  SvarSlett
 8. Herlighet som du har jobba...og fått det såå flott der oppe. Tenk at det gror så godt så høyt, og med den dårlige sommeren hittil er det utrolig! Du knuse stein som ho Stina gjør, om enn litt frivillig er jeg imponert!!
  Nå har vi vært på ferie, feriegjester har reist, mann og barn har reist ut av byen på jobb, sitter alene og bare nyter dagen i dag! Hadde været vært litt mere stabilt skulle jeg tatt meg en tur, men gidder ikke å gå på flågan i regnvær...skal prøve å få gått "leden" i sommer iallefall.
  Ha en fin dag.
  Klem fra Kristin

  SvarSlett
 9. Fint innlegg om hagen din på Mattisheimen Renate :)
  Navnet Duehus har jeg aldri hørt, mulig det kan være et lokalt navn på denne planten: Tyrihjelm (Acontium septentrionale Koelle) også kalt Torhjelm og Lushatt. Jeg har selv vurdert å hente den inn fra skogen til Rorbua, men ser nå at den er veldig giftig, skjønt jeg spiste honning fra den som barn og har jo overlevd :)

  http://no.wikipedia.org/wiki/Tyrihjelm
  http://www.kristvi.net/flora/T/tyrihjelm.htm

  SvarSlett
 10. Så utrolig flott dere har det på Mattisheimen:) - og DEN utsikten da! Må være skikkelig herlig å ha et så flott fristed i nærheten slik at man ofte kan besøke det:) Hytta i nord ligger så alt for langt unna oss - skulle så gjerne ha fått benyttet den oftere.... Fin fin dag ønskes dere i nord! klæm

  SvarSlett
 11. Så fint du kommer til å få det når ting blomstrer og gror til! (",)

  Jeg tror også den blå heter ridderspore. Jeg har noen meter (både i høyde og bredde) her hos meg, og de er i ferd med å blomstre nå. Dronning-sukkulenten du ikke husker navnet på tror jeg er ei Bergfrue.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja! Bergfrue, var det! Hadde jo vært borti navnet tidligere, men hadde glemt det av. Takk skal du ha :)

   Renate

   Slett
 12. Utrolig vakre bilder fra Mattisheimen :)
  Som lita jente va vi mye i Skjomen, og æ satt alltid i baksetet og tittet opp på Mattisheimen (som æ ikke visste den het da) og sa til mamma at "DER vil æ bo!" Når æ blei eldre endret det seg til: "kan vi gå dit en dag?" hihi :)
  Og no ser æ jo at det e så vakkert der oppe som æ alltid har trodd! Kanskje jeg faktisk MÅ ta meg en tur til den vakre plassen din :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er kjempefint her oppe! =) Du er velkommen på besøk når det måtte være! Er alltid koselig de (få) gangene noen stikker innom :)

   Renate

   Slett
 13. Hei.....

  For det første fekk jeg øye på denne bloggen her en dag...og la den til for å huske den:)

  Utrolig vakra bider og for en plass......

  Ha en fin kveld..

  Britt...

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Britt! Ja, vi har det svært vakkert her oppe i bratta :) Så trivelig at du vil følge bloggen min!

   Renate

   Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en kommentar :)

På grunn av ekstremt mye nettsøppel ser jeg meg dessverre nødt til å legge inn krav om ordrebekreftelse før kommentaren postes. Leit, fordi jeg vet det er irriterende. Men jeg orker ikke lenger å slette flere hundre spam-mail daglig ...